Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Η ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ


Με αφορμή την έξαρση της γρίπης και την αποστολή εγκυκλίου από το υπουργείο Παιδείας με οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές η Ένωση Γονέων Νάουσας διατυπώνει τις θέσεις της με την υπογράμμιση, ότι μπορούν να γίνουν αφετηρία διεκδικήσεων μέσα από τους Συλλόγους Γονέων της πόλης.
Πρώτα για την ενημέρωση των Συλλόγων, αναφέρουμε τις βασικές οδηγίες του Υπουργείου που είναι:
-Να ειδοποιούνται άμεσα οι γονείς των παιδιών που αρρωσταίνουν και να παραλαμβάνουν τα παιδιά από το σχολείο.
-Όσα παιδιά αρρωσταίνουν, να αναμένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά.
-Απαιτείται τακτικό πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα.
Απευθύνουμε προς κάθε αρμόδιο, κάθε καλόπιστο γονέα που βλέπει στην εγκύκλιο την απάντηση στο πρόβλημα, τα παρακάτω ερωτήματα:
-Τι γίνεται όταν οι γονείς εργάζονται και δεν μπορούν να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο;
-Που βρίσκονται οι χώροι αυτοί μέσα στα σχολεία που θα παραμένουν οι μαθητές, γιατί εμείς μόνο έλλειψη χώρων και υπεράριθμα τμήματα ξέρουμε να υπάρχουν;
-Τι κάνουν αυτοί οι γονείς που δεν εργάζονται και είναι ανασφάλιστοι; Πως θα πάνε στο γιατρό τα παιδιά τους;
Η εξασφάλιση της Υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, δεν μπορεί να είναι ατομική υπόθεση τους, αλλά υποχρέωση της πολιτείας!
Η κατάσταση όμως στον τομέα της Υγείας-Πρόνοιας είναι τραγική. Οι δημόσιες μονάδες υγείας δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Η μονάδα υγείας του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) υπολειτουργεί και δεν παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και προληπτικό έλεγχο. Το Νοσοκομείο μας έχει ουσιαστικά υποβαθμιστεί.
Η υποχρηματοδότηση των σχολείων, χτυπά στη θέρμανση και καθαριότητα των σχολείων.
Συμπεραίνουμε ότι το Υπουργείο προτείνει μέτρα όχι με σκοπό την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού της γρίπης, αλλά απλά και μόνο για τα μάτια του κόσμου.
Διεκδικούμε:
  •     Άμεση χρηματοδότηση των σχολείων για αγορά φαρμακευτικού (αντιπυρετικά φάρμακα) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά).
  •     Μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες κλπ) με πλήρη δικαιώματα.
  •    Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό έλεγχο για τους ανασφάλιστους, άνεργους και τις οικογένειες τους. Δωρεάν και πλήρη εμβολιασμό και ιατρικό έλεγχο όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων υγείας, με ευθύνη των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από τον φορέα ασφάλισης του γονέα.
  •     Άμεσο σχεδιασμό για τη δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στα πλαίσια του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας  όλων των μαθητών, την πρόληψη, την δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.
  •    Να στελεχωθούν οι μονάδες του ΠΕΔΥ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με πλήρη δικαιώματα.
  •  Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.


                                                                                        

Νάουσα 16/2/2016

Το Διοικητικό Συμβούλιο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου